Mitől biztonságos egy ajtó? - Összefoglaló, hasznos linkekkel

2017. november 02.

Itt megtudhatja, milyen az az ajtó, ami valóban megvédi otthonát. Betörésvédelmi szempontok, tűzvédelem, a biztonságos zár, a biztonságos ajtó, por- és hangszigetelés.

Ha úgy dönt, új ajtót vásárol, kiemelt szempont a biztonság. Egy jó biztonsági ajtó nemcsak a betörőktől védi meg, hanem a tűz terjedését is meggátolja.

A kutatások szerint minden 15. percben történik egy betörés. Ezek nagy részét régi ajtón keresztül követik el úgy, hogy tönkreteszik a gyenge vagy elavult zárszerkezetet vagy a műanyag bejárati ajtó felületét, illetve befeszítik az ajtót. Rosszul hangzik, de Ön döntheti el, nem akarja-e inkább megelőzni a bajt? A legtöbb, amit tehet, az, hogy keres egy megbízható biztonsági ajtót megfelelő zárral és alkatrészekkel, és egy megbízható céggel beépítteti. Érdemes megfontolni, biztonsági ajtó helyett nem elegendő-e egy rácsot felszereltetni. A válaszunk: nem.

Miből legyen a biztonsági ajtó? Napjaink egyik leggyakoribb betörési módszere az ajtó befeszítése, mivel a klasszikus bejárati ajtók az acél biztonsági bejárati ajtókkal szemben hagyományosan fából készülnek. Így a befeszítésükhöz elegendő egy pajszer, aminek segítségével néhány másodperc alatt, halkan beszakítható egy ilyen ajtó. A fém biztonsági ajtók, valamint az egyre népszerűbb, fa burkolattal rendelkező fém biztonsági ajtók bizonyultak a legbiztonságosabb bejárati ajtóknak, amit a MABISZ minősítések is alátámasztanak. Az acélon áthatolni lényegesen több idő és nagyobb zajjal jár, mint egy fa vagy műanyag bejárati ajtón, ami visszatartó erőnek számít.

A biztonsági ajtó azonban önmagában nem elég, mert minden rendszer csak annyira lehet erős, amennyire leggyengébb eleme, ezért megfelelő figyelmet kell fordítani a zárra is. A zárbetéteket célzó támadások számos fajtája ismert, amelyek csak jó minőségű ajtózárakkal védhetőek ki. De honnan tudhatja egy laikus, milyen a jó zár? Elolvashatja egy biztonsági ajtókkal foglalkozó szakember gyakorlati tanácsait. Elöljáróban annyit, hogy a cilinderbetétes zár megoldás jelenthet, a legfejlettebbnek számító biometrikus rendszer pedig bármely családi ház, vagy lakás biztonsági bejárati ajtajának hatékony és ízléses kiegészítője lehet. A megfelelő zár kiválasztásával nincs vége a folyamatnak, még az acél biztonsági bejárati ajtóknál is elengedhetetlenek ugyanis a kiemelést gátló csapok, amelyek maximális védelmet nyújtanak az ajtó zsanérról történő le- és kiemelése ellen is.

A biztonság nem az egyetlen dolog, amit egy kiváló minőségű ajtótól várunk. Hasonlóan lényeges szempontként jelenik meg a megfelelő hő- és hangszigetelés, ami a lakás nyugalmát és energiatakarékosságát szavatolja. Ugyanakkor a fenti követelmények mellett egyéb szempontok figyelembe vétele is szükséges, különösen az újépítésű ingatlanok esetében, amelyeknek egyre szigorodó tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelniük. A tűzgátló kültéri ajtók számos kiegészítővel felszerelhetőek, amelyek tovább növelik az általuk biztosított védelmi szintet és esztétikai élményt. Mint minden bejárati ajtó esetében, így a tűzgátló ajtóknál is lényeges szempont az esztétikum. Ezeket – a többi biztonsági ajtóhoz hasonlóan – számos különböző méretben forgalmazzák, ráadásul egyedi igények szerint is legyárthatók.

Az Unisec által forgalmazott biztonsági ajtók, megfelelnek az ENV 1627:2000 szabványnak egy akkreditált külföldi (nemzetközi) vizsgálóintézet által végzett roncsolásos vizsgálat alapján. Ennek megfelelően biztonsági bejárati ajtóink tekintetében garantáljuk, hogy az ENV 1627:2000 szabvány szerinti besorolási osztály biztonsági kategóriának megfelelő áthatolási, áttörési ellenállással bírnak.

És ha minden rendben van az ajtókkal, akkor se csalogassa oda a betörőket azzal, hogy ezer jelét adja annak, hogy esetleg hosszabb időre elutazott. A legfontosabb, hogy a bejáratot biztonsági ajtó védje, az ablakot pedig rács.