Valóban biztonságosak a műanyag bejárati ajtók?

2017. august 14.

A kutatások szerint minden 15. percben történik egy betörés. A kutatások azt is alátámasztják, hogy a betöréseket 95%-a elavult régi ajtón keresztül követik el, ami a gyenge vagy elavult zárszerkezetnek, illetve a sokszor műanyag bejárati ajtó felületének köszönhető. A hozzánk betérő vásárlók gyakran felteszik nekünk azt a kérdést, hogy miért csak fém bejárati ajtókat forgalmazunk.

Önnek biztonsági, fa, vagy műanyag bejárati ajtó védi lakását?

Napjainkban 4 különböző anyagtípusból készült bejárati ajtót különböztetünk meg.

- Műanyag bejárati ajtó

- Fa bejárati ajtó

- Fém biztonsági ajtó

- Vegyes anyagú, fémszerkezetű – faborítású biztonsági ajtó

Ön szerint melyik típus jelenthet biztonságot otthonunknak?

Egy egyszerű kérdés: Milyen anyagból készülnek a páncélszekrények? Ki merné a féltve őrzött értékeit, kézpénzét egy műanyagból, vagy fából készült trezorban tartan?

Akkor miért tennénk ki ekkora veszélynek az otthonunkat?

A fém biztonsági ajtók, valamint az egyre népszerűbb, fa burkolattal rendelkező fém biztonsági ajtók bizonyulnak a legbiztonságosabb bejárati ajtóknak, amit a MABISZ minősítések is alátámasztanak. Az acélon áthatolni lényegesen több idő és nagyobb zajjal jár, mint egy fa vagy műanyag bejárati ajtón, ami mint tudjuk, visszatartó erőnek számít a betörőkkel szemben.

Műanyag bejárati ajtók

Az egybehangzó szakértői vélemények alapján a műanyag bejárati ajtók a legkisebb jóindulattal sem a biztonságot hivatottak szolgálni. Ezekhez az ajtókhoz egy egyszerű konyhai flambírozó, vagy egy kézi gázégő elég, hogy a vékony műanyag panelszerkezetet megolvasztva az illetéktelenek bejuthassanak a lakásba.

Mi kipróbáltuk egy használaton kívüli műanyag bejárati ajtó esetében. Meglepő volt, hogy a fenti állítás milyen könnyen meg álja a helyét.

Vannak fémlap betéttel ellátott műanyag bejárati ajtók is, amelyek az előző hevítéses betörésre megoldást jelenthetnek. Azonban az általunk tesztelt ajtó zárszerkezete és a záródási pontok mélysége messze elmaradtak a valódi biztonsági ajtókétól. Nekünk egy csavarhúzó segítségével sikerült kifeszíteni az ajtót a tokjából.

Fa biztonsági ajtók

A fa biztonság ajtók már egy fokkal jobbak, mint az előzőekben említett műanyag ajtók, hiszen egy keményfa ajtó a legelszántabb betörőnek is okozhat kellemetlen meglepetést. De nem ez az ajtó, amire azt mondják a szakértők, hogy minden körülmény között megvédi otthonunkat a betöréstől. Igaz tömör fából is készülhet biztonsági ajtó, de a teljes biztonsági előírásnak megfelelő szerkezeti kialakításuk után olyan árat képviselnek, hogy kevesen engedhetik meg maguknak. Az előnyük az, hogy az anyaga természetes, s a legjobb hőszigetelő tulajdonságú.

Acél és fém biztonsági ajtók

A három anyag közül az acélból és fémből készült ajtókra mondják a szakemberek és a hozzá értők, hogy igazán alkalmasak a biztonsági jelzőre. Ha csak azt vennénk alapul, hogy a páncélszekrényeket is fémből készítik, akkor nem is lepődhetünk meg ezen a kijelentésen. Az acéllal köztudottan nehéz elbánni és lényegesen nagyobb zajjal jár, mint az eddig ismertetett anyagokkal. Az idő és a zaj pedig, mint tudjuk a betörők legnagyobb ellensége.

Az acél és fém biztonsági ajtók előnyei

* Anyag tulajdonságából adódóan masszívak

* Fizikai behatásokkal szembeni magas ellenálló képesség

* A mechanikai behatásokkal szembeni magas ellenálló képesség

* A kémiai behatásokkal szembeni magas ellenálló képesség

* Nagy tűzgátlási tulajdonság

Néhány személyes tapasztalat:

Korábban egyik ügyfelünk azzal a kéréssel hívott fel minket, hogy egy sajnálatos betörést követően szeretne fém biztonsági ajtót vásárolni. Egyetlen kérése volt: mivel megrongálták a bejárati ajtaját és az teljesen használhatatlanná vált, még azon a napon kerüljön beépítésre az új ajtó. Kollégánk azonnal kiment a helyszíni felmérést elvégezni. A helyszínre való megérkezéskor valami egészen elképesztő dolgot látott. A régi műanyag bejárati ajtó stadúr panel részét teljes egészében kihevítették a keretből. Mivel a tok és az ajtó lap kerete a helyén maradt a nyitásérzékelő nem hozta működésbe a riasztót. Nyugodtan behatolhatott a betörő a lakásba. Szerencsére az előszoba utáni mozgásérzékelő már jelezte a behatolást, de sajnálatos módon még így is egy laptoppal többe került a biztonsági ajtó cseréje.

Vegyes anyag felhasználású, acél vázszerkezetű – faborítással rendelkező biztonsági ajtók

Napjainkban egyre nagyobb elvárás a biztonság mellett az igényes megjelenés követelménye. A vegyes - leggyakrabban faborítással rendelkező biztonsági ajtók esztétikailag különböznek a fém biztonsági ajtóktól, de biztonságtechnikai szempontból teljesen megegyeznek velük. A vegyes biztonsági ajtók előnye a fém biztonsági ajtók előnyein túlmenően a rendkívül nagy minta és színválaszték.

Mire kell még odafigyelni, ha valóban biztonsági ajtót szeretnénk vásárolni?

Szakszerű telepítés

A nem szakszerűen beszerelt biztonsági ajtó, több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hozhat. Egy szakszerűtlenül végzet telepítés nagymértékben csökkenti az ajtó biztonsági funkcióját nem is beszélve a garanciavesztésről. Minden esetben bízzuk szakértőre a biztonsági ajtó beszerelését.

Most már nyugodtan indulhat biztonsági ajtót vásárolni, hiszen tudja, mire figyeljen, ha biztonsági ajtó szeretne venni, és milyen előnyei vannak más anyagoknak a műanyag bejárati ajtókkal szemben.