A komfortos biztonsági ajtó - Összefoglaló, hasznos linkekkel

2017. november 02.

Nagyon sok aprósággal kell tisztában lennie annak, aki kül- és beltérre is a lehető legjobb biztonsági ajtókat akarja beépíttetni. Nemcsak azt kell eldönteni, milyen anyagból készüljön az ajtó, hanem azt is, mennyire kell szigetelnie a hangot és a hőt, és külön figyelmet kell fordítani a beltéri ajtókra.

Fontos döntést kell meghoznia, mikor arra a kérdésre ad választ, milyen anyagból készüljön biztonsági ajtója, legyen szó akár kültéri, akár beltéri nyílászáróról. Sok szempontot kell figyelembe vennie, és mérlegelni kell a fából, műanyagból, alumíniumból vagy acélból készült ajtók előnyeit és hátrányait. A cikk végén összefoglaljuk, hogyan kell bejárati ajtót választani. A cél a legjobb ár-érték arányú darab megtalálása, de a döntés természetesen az Ön kezében van.

Jó hír, ha van biztonsági ajtója, hiszen akkor nem kell féltenie vagyontárgyait a betörőktől, de még jobb hír, ha olyan biztonsági ajtója van, ami a hang- és hőszigetelésben is jeleskedik. Nem irreális elvárás ez velük szemben, de ahhoz, hogy megfelelő ajtót válasszon, jó, ha tisztában van a biztonsági ajtók hang- és hőszigetelésének alapvető fogalmaival. Nem árt, ha tudja, mik a mérőszámok, mik az elfogadható és az optimális értékek, milyen számokat és mértékegységeket látunk a nyílászárók üvegfelületén, és hogyan kell értelmeznünk őket. Még egy nagyon fontos kérdés megválaszolásában segítünk: mit kell tennie, ha hideg van a lakásában? Mikor kell a fűtést korszerűsíteni, és mikor kell új bejárati ajtó vagy új ablakok vásárlásán gondolkozni?

Egy szakember segítségével beavatjuk néhány, a bejárati és beltéri ajtókkal kapcsolatos műhelytitokba is. Minden ötödik kivitelező elfelejti például, hogy a rezsit nemcsak a megfelelő bejárati, hanem a megfelelő beltéri ajtó megvásárlásával és beépítésével is lehet csökkenteni. Tudta-e például, hogy léteznek klímatechnológiával gyártott beltéri ajtók is, amik például nagyon jó szolgálatot tesznek nyáron a klimatizált helyiségekben, vagy kamrára szerelve is csökkentik a rezsit? Nagyon fontos elem a fakáva vagy fafül is – nem véletlenül mondják, hogy enélkül nincsen tökéletesen működő ajtó. Utóbbi pedig olyan tétel, ami jelentősen megdobhatja a lakás vagy ház eladási árát, ha arra kerül a sor.

Külön témakör a kültéri biztonsági ajtók szigetelése, annál is inkább, mert számos csapdát rejt. A már említett hő- és hangszigetelés mellett külön figyelmet kell szentelni a hőhídmentes felületnek és a por elleni védekezésnek. Utólag már nagyon nehéz a szigetelés, de ezzel újabb költségek jelentkeznek, érdemes inkább előre gondolkozni.