A biztonsági ajtó beépítésének menete és az Ön tennivalói beépítés előtt

2017. june 20.

Cikkünkben bemutatjuk a biztonsági ajtók beépítésének folyamatát, valamint a megelőző felmérés lépéseit.

Egy építkezésnél vagy átalakításnál, felújításnál előbb-utóbb elérkezhet az a pont, mikor a bejárati ajtó megrendelése kerül terítékre. A minden szempontból tökéletes biztonsági ajtók kiválasztása mellett az is fontos, hogy hiba nélkül előkészített környezetbe kerüljön be az ajtó. Ez a biztonsági képességek maximális érvényesüléséhez, illetve az élettartam garantálásához is elengedhetetlen.

Tennivalók a biztonsági ajtó beépítése előtt

A biztonsági ajtók beépítését megelőzően helyszíni felmérés szükséges, aminek keretei között az ajtót gyártó/forgalmazó, illetve annak beépítését elvégző szakemberek méretet vesznek a leendő ajtónyílásról, illetve felmérik a helyszín egyéb adottságait is.

Előzetes ajánlatkérésnél, vagy szakértővel történő egyeztetés előtt célszerű pár alapvető adatot összegyűjteni a leendő bejárati ajtóhelyével kapcsolatban. A következőkben néhány hasznos tanáccsal szolgálunk a biztonsági ajtó beépítéséhez szükséges nyílásméret pontos meghatározásához.

A falnyílás szélességének meghatározása

Célszerű három ponton, felül, középen és alul is méretet venni. Előfordulhat, hogy a három méret egymástól eltérő, ebben az esetben a legnagyobb méretet kell megadni a nyílás szélességének.

A falnyílás magasságának meghatározása

A legpontosabb, ha a magassági méretet a meglévő burkolattól mérjük, egészen a szabad falnyílás tetejéig, vagy a meglévő ajtótok felső pereméig. Ha a helyiségek között szintkülönbség van, fontos a szintek közötti eltérés megmérése is. Amennyiben végleges burkolattal még nem rendelkezik az épület, ügyelni kell arra, hogy a leendőburkolat vastagsága kimaradjon a teljes magasságból.

A fal vastagságának meghatározása

Elsősorban a beltéri ajtóknál fontos szempont, mivel lakáson belül akár két nyílás között is lényeges méretbeli különbségek fordulhatnak elő. Emellett figyelembe kell venni az esetleges falburkolatokat is.

A nyitásirány meghatározása

A nyitásirányt mindig a pántok elhelyezkedése határozza meg. Attól függően, hogy a pántok a helyiségen belül, vagy kívül helyezkednek el, beszélhetünk befelé, vagy kifelé nyíló ajtóról. Illetve a pántok jobb, valamint bal oldali elhelyezkedésénél jobbos, vagy balos nyitásirányról. Ennek megfelelően pl. amennyiben a helyiségen belül áll, az ajtó Ön felé nyílik, és a pántok jobb oldalon helyezkednek el, akkor egy befelé nyíló jobbos nyitásirányú ajtóról van szó.

Méretezés

A beépíteni kívánt nyílászárónak a falnyíláshoz képest megfelelő méretekkel kell rendelkeznie. A biztonsági ajtók külső tokja és a fal között réshez – a megfelelő működéshez szükséges beállítások elvégzése érdekében - oldalanként 1,5-2 cm szükséges. Ha ennél nagyobb a hézag, a falnyílás szilárd építőanyag segítségével (pl. Ytong-tégla) szűkítést igényel.

Falminőség

A falak függőlegessége az biztonsági ajtók első osztályú beépítésének alapvető követelménye. A beépítést a tok pánt oldalán kell kezdeni, amelynek mindenképpen teljesen függőleges helyzetben kell állnia a pontos nyitás, záródás érdekében. A tok tűréshatártól eltérő függőleges és vízszintes beállítása a tok és a fal között rést eredményezhet, ami később többletjavítást igényel.

A biztonsági ajtók beépítése avagy hogyan fogja beszerelni a szakember az új ajtót

A régi ajtótok bontása orrfűrésszel;

Falsíkok egyenetlenségének kiegyenlítése, hogy az új ajtókeretet vízszintbe és függőbe állíthatóvá váljon;

A régi ajtótok bontásával párhuzamosan az új ajtótok összeállítása és az ajtólap felszerelvényezése (zárbetétek, kilincsek felhelyezése) zajlik;

Az új acélkeretet több ponton ékekkel kerül rögzítésre, hogy a csavarok rögzítése a megfelelő helyzetben történjen;

A vízszintezet és függőbe állított ajtókeretet 12 ponton kerül rögzítésre a falszerkezethez. A rögzítés acél dűbelekkel történik;

A falnyílás és a keret közti „szerelő hézagot" PU habbal kerül szigetelésre, hogy az ajtókeret körül is hőszigetelt legyen a szerkezet;

Akadálymentes küszöb rögzítése;

A PU hab megkötését követően a falszerkezetet vakolással kerül helyreállításra. A vakolás megkezdése előtt festőszalag kerül felhelyezésre a keret védelme érdekében.

Az ajtólap tokra való felakasztását követően a zsanérok és a nyelvfogadó segítségével beállítjuk, hogy az ajtó akadás mentesen működjön.

Az új ajtó átadása elégedett tulajdonosának.